En net toen jullie dachten dat het definitief gedaan was met de citytips, heb ik er toch wel nog enkele achter de hand over Berlijn zeker, mwoehaha! Laat ons zeggen dat de laatste adresjes die ik met jullie wil delen ietsje meer voor de fellas zijn. Niet dat de vorige adressen dat niet waren, of dat deze vrouwonvriendelijk zijn, gewoon iets stoerdere adressen waar mijn mannelijke wederhelft duidelijk nòg enthousiaster van werd dan bij voorgaande hotspots. Komen ze:

Big Brobot (Friedrichshain) had ik op voorhand genoteerd omdat er hopen vinyl toys te vinden zouden zijn. Dit was zeker het geval, maar lang niet het enige wat er te kopen valt: je kan er ook terecht voor sneakers, streetwear, een uitgebreid aanbod kunst- en designboeken, tijdschriften en limited edition skateboards. Hier raak je niet binnen tien minuten weer buiten!


Wat kledij betreft is het strakke Selected (ook in Friedrichshain) duidelijk op de guys georiënteerd. Behalve één miezerig rekje vond ik er niet veel vrouwelijk draagbaars. Denk vooral sneakers en urban stuff à la Carhartt, Vans, Iriedaily etcetera. Maar ook een uitgebreid aanbod vinyl van allerhande allooi, alsook lectuur en dvd’s omtrent muziek. En er is veel meer, want Selected is eigenlijk de fysieke winkel van webshop hhv.de. Goedkoop staat niet echt in hun woordenboek, maar je vindt er wel een heel uitgebreid aanbod en je kan je online aankopen afhalen in de Selected Store (een tip mocht iemand eraan denken om naar Berlijn te emigreren, of er vrienden of familie wonen heeft).


Volgend adresje is er eentje voor de comicfreaks: Modern Graphics heeft twee filialen in Berlijn (in Kreuzberg en Europa-Center) en beiden zitten volgestouwd met (uiteraard) strips (van manga tot graphic novels) en aanverwanten (posters, prenten, figuurtjes, t-shirts, accessoires,…). Naast Duitstalig materiaal vind je er gelukkig ook anderstalige voorraden.


Melting Point Record Store is dan weer (de naam gaf het al wat weg natuurlijk) een vinylwinkel waar je nog waarachtige tweedehandse koopjes op de kop kan tikken mits enig zoekwerk. Niet supergezellig, gewoon platen (oud en nieuw) zonder veel extra poespas erbij, maar wel charmant, duidelijk een adresje waar vooral locals te vinden zijn en gelegen in de ‘hippe’ Kastanienallee. Surf liever niet naar hun blanco site, maar passeer eens op hun facebookpagina als je de sfeer al wat wil opsnuiven.


Overkill in Kreuzberg heeft een uitstekende reputatie: dit is the place to be als je een paar exclusieve sneakers wil scoren én de centen hebt om ze te financieren. Beneden baadt alles in het futuristisch zilver, boven krijgt de winkel een vintagetoets. Ik heb wel met grote spijt in het hart een paar prachtexemplaren achter moeten laten na het zien van het prijskaartje. O ja, goed nieuws voor de (ahum) groot geschapen heren onder ons: hier zijn extra grote maten sneakers te verkrijgen.