klaas verplancke foto koen broosklaas1klaas3klaas44Ateliers, het spreekt tot de verbeelding. Ik word altijd wat week in een ‘dat wil ik oooook’-zin als ik op blogs interieurfoto’s van werkplekken van creatieve geesten zie. Gisteren was dan ook een hoogdag voor mij, want via KUNSTWERK(t) kon ik eens binnen gaan piepen bij het Brugse atelier van Klaas Verplancke: één van Vlaanderens bekendste illustratoren, die met zijn typerende karikaturale originele tekenwereldje al ontelbare prijzen in ontvangst mocht nemen.

Helaas heb ik wel de cruciale fout gemaakt om mijn fototoestel te vergeten (tss), mijn excuses! Maar ik kan jullie meegeven dat Klaas Verplancke naast een bijzonder getalenteerd tekenaar ook een begeesterd verteller is. Zijn atelier bevindt zich in een industrieel pand dat in vernieuwde loftruimtes werd opgedeeld en is naast gigaruim (“en toch begint het weeral volgestouwd te geraken”) ook gezegend met een overvloed aan daglicht (cruciaal voor zijn vak uiteraard).
Het atelierbezoek bleek superinteressant: van zijn voorgeschiedenis, over zijn werkproces tot materiaalgebruik, we kregen een uitgebreide rondleiding in de heer Verplanckes denk- en werkwereld. Een bezoek aan een prachtpand dat rechtsreeks in een boekske kon, volgestouwd met tekenmateriaal die talrijke boekskes gesierd heeft of dat nog zal doen: een perfect begin van het weekend!

http://www.klaas.be
Foto: Koen Broos