Als er één buurt is waar je toch eens als shopaholic moet passeren in Berlijn, dan is het wel Prenzlauer Berg. Nee, dit is niet de Nieuwstraat van Berlijn, maar een wijk waar veel jong designtalent een winkeltje heeft en waar ook wat vintage zaken terug te vinden zijn (de ene al beter dan de andere, maar daar heb ik het later nog wel over). Opgelet: de meeste winkeltjes gaan hier niet open vòòr 12u!

Handgemaakte, unieke spullen zijn al langer aan een comeback bezig, ook in Berlijn. Dit item staat dan ook volledig in het teken van de craftsadresjes die ik in Berlijn ontdekt heb.

Eike en Tina (ja, moest ook gniffelen toen ik de namen las, maar het zijn dus 2 jonge vrouwen, hoor) zijn al 4 jaar de drijvende kracht achter O3-Berlin, een kelderwinkeltje in de Oderbergerstrasse vol ontwerpen van Berlijns jong designtalent. Ze bieden ook een atelier en een gallerij aan voor beginnende creatievelingen. Hier kan je terecht voor allerhande spulletjes: van t-shirts tot badges, van schilderijtjes tot portefeuilles. En veel veel meer.

http://www.o3-berlin.de

Een beetje verder, aan het andere uiteinde van de straat, vind je Silberfischer’s Home Shop. Koppel Elke en André startten 5 jaar geleden een eigen kleurrijke kledinglijn met vooral t-shirts en hoodies met leuke opdrukken en een sterk urban luchtje aan. Hun kruissteekbuttons waren een schot in de roos en zijn onder andere te koop in het MOMA in New York! In hun fysiek winkeltje vind je naast hun eigen ontwerpen ook heel wat kledinglijnen van andere (voornamelijk Berlijnse) designers. Toen wij passeerden, troffen we ze achter de naaimachine aan in de winkel, druk bezig met nieuwe ontwerpen. Beetje prijzig wel, maar als je bijvoorbeeld een t-shirt ziet, maar niet de juiste kleurcombinatie vindt, kan die ter plaatse speciaal voor jou in elkaar gestoken worden! Als dat geen service is!

http://www.silberfischer.com/

Zoek je materiaal om zelf allerlei moois mee te knutselen? Dan ben je bij Frau Tulpe aan het goede adres. In de Veteranenstrasse op de grens met die andere shop-’till-you-drop-wijk Mitte, vind je dit winkeltje: niets minder dan een stoffenparadijs! Biostofjes, stoffen in bonte kleurtjes, vol bloemetjes, Japanse stofjes, je kan het zo zot niet bedenken of je vindt het hier. Bij Frau Tulpe kan je ook terecht voor allerhande naai- en handwerkmateriaal, al afgewerkte accessoires en gadgets, en als je de zelfmaakmicrobe voelt kriebelen ook voor workshops.

http://www.frautulpe.de

Voor stofjes kan je trouwens ook bij Frieda Hain terecht, aan de andere kant van Berlijn, in de wijk Friedrichshain. In een hoekje van de winkel liggen allerhande schattige stofjes met kindvriendelijke prints, maar de winkel concentreert zich vooral op leuke kinderspulletjes.

http://www.friedahain.de

Om af te sluiten nog even een tijdschrift vermelden dat nauwelijks een jaar oud is en dat je in elk van deze zaken kon kopen: CUT. De mensen achter dit driemaandelijkse magazine willen onder het motto “Leute machen Kleider” zich richten op iedereen die interesse toont in DIY, meer specifiek op vlak van kledij. Je moet er wel een mondje Duits voor kennen, tenzij je al tevreden bent met de prentjes natuurlijk. Ik houd alvast hun website goed in de gaten!

http://www.cut-magazine.com/