Vorige week woensdag had ik het geluk een miniguerillaprojectie mee te kunnen pikken ergens aan een boom in een wijk in Wevelgem city. Met dank aan de Adventure Movie Club. Film in kwestie was ‘Exit through the gift shop’, een documentaire over het Britse graffiti enfant terrible Banksy, of nee… wacht, een documentaire over een zekere Thierry, een in L.A. residerende Fransman die een film wou maken over Banksy en graffiti, of, nee wacht…

‘Exit through the gift shop’ is zo’n filmpje waar je nog dàgenlang mee bezig blijft. In interviews beweren al de betrokkenen van de film dat alles dead serious is, maar als je hem bekijkt, stel je vanalles in vraag, maar of je de juiste vragen stelt, blijft wel hardnekkig onduidelijk. Deze documentaire zegt dan ook uiteindelijk bijna meer over de kijker dan over de makers.

Schitterende én grappige film in elk geval, niet alleen om het spectaculaire rooftopbeeldmateriaal, maar zeker ook om al de vragen die hij provoceert: is street art kunst? Hoe street art blijft graffiti nog éénmaal het in gallerijen en bij kunstverzamelaars terechtkomt? Wat is de impact van media en promotie voor een kunstenaar? Hoe commercieel is het kunstwereldje geworden? Wat is hype? Wat is fake? Wat is echt? En vooral: als iedereen het zoveel beter weet, waarom doen ze het dan zélf niet?

Warm aanbevolen door Lemon Lizzie!

http://www.banksyfilm.com