Slechts om de twee jaar krijg je de kans om in Kortrijk – of all places – van een internationale designbeurs te proeven en die kans heb ik dan ook niet laten liggen. Maandag ben ik naar de 22ste editie van Interieur getrokken. Wie denkt dat een maandag een ‘rustig’ dagje op een dergelijk evenement is, think again. Alle officiële parkings volzet, dus na een fikse wandeling van aan ons ingenieus gespot parkeerplaatsje, konden we ons eindelijk op wat interieurschoon storten.

Eerlijk? Deze editie viel me wat tegen: ik kreeg de indruk dat er te veel op veilig gespeeld werd. Een resultaat van de crisis? Ik miste de overvloed van verfrissende, wilde, nieuwe ontwerpen die twee jaar geleden de beurs nog kleurde. Gelukkig wisten toch nog enkele ontwerpen mijn aandacht te trekken:

De kasTafel van Emiel Jansen
Het idee achter dit ontwerp is dat je tafelt onder een moestuintje. Een frisse invulling van verticaal tuinieren waarbij je planten en kruiden een plaatsje geeft én tegelijk kan aanschuiven om lekker te eten, een boek te lezen, te werken… Lijkt me vooral prachtig om in een tuin te plaatsen.


Sunday / Kitchen grocery van Reinhard Dienes
Dit opslagkastje met ruimte om kruiden te kweken sluit perfect aan bij bovenstaand ontwerp. Net een miniwinkeltje: zou elke voorraadkamer meteen wat meer elan geven… of ervoor zorgen dat je voedselvoorraden etaleert in plaats van wegstopt. Winkeltje spelen in huis: joepie!Vooral kastelementen wisten me te boeien: zou dat iets te maken hebben met het feit dat dit het volgende interieurproject is dat we voor ons eigen huisje in gedachten hebben? Opvallend veel modulaire systemen in alle geuren en kleuren en meubels die andere functies krijgen als je delen openklapt, toeschuift, etcetra. Deze waren alvast bijzonder inspirerend:

Cubit
Een modulair plankensysteem waardoor je verschillende volumes in je kast kan creëren.Kwibus van Inge Vereecke
Een kubus op wielen die je naar smaak kan veranderen. Er hangen niet echt deuren aan, maar panelen die je kan versteken naargelang welke functie je deze vrijstaande kast wil geven.Totem van Vincent van Duysen voor Pastoe
Weeral modulair systeem. Kleine kast? Hoge kast? Draaibaar plateau halverwege of niet? Je kan kiezen wat je hartje maar verlangt, maar vooral de frisse kleuren gecombineerd met het hout hebben mijn hartje gestolen.En dan nog even aandacht voor de mooiste beursstanden op Interieur:

Moroso
Zei ik nog al lachend: “het zal wel geen piepschuim zijn” en waarempel, deze witte pracht bij Moroso was wel degelijk hieruit vervaardigd. Mooi resultaat: tegelijk overdadig én sober, moet je maar op komen. O ja, en we willen de gele éénzit die je op de zijkant op de eerste foto ziet én de tweezit op de tweede foto. Nu nog centjes…Modular
Modular had veruit de spectaculairste stand: een gigagrote flipperkast. Maf!Orcadesign
Simpel idee en misschien niet zo superzichtbaar vanop mijn amateuristische foto, maar de wand links was volledig opgetrokken uit ronde flyers van het design consultancy bureau Orcadesign. Mooi mooi mooi!Zelf zien? Interieur is nog te bezoeken tot en met zondag.
Om af te sluiten nog een sfeerbeeld van het verblindend witte wonderland van eregast Junya Ishigami