Autumn fun Lemon LizzieSurface wadde? Telkens ik enthousiast vertel over de online cursus die ik momenteel aan het volgen ben, is een woordje uitleg onmisbaar. Ik kan er eerlijk gezegd ook geen deftige Nederlandse term bij verzinnen: ‘patroonontwerp’ doet te veel aan kleermaken denken en daar heeft het niks mee te maken. Alhoewel, het resultaat kan wel op stof gebruikt worden… Enfin, surface pattern design is een algemene noemer voor patronen die je terugvindt op papierwaren, interieurvoorwerpen, behangpapier, stof en dergelijke.
Op dit pinterestbord kan je enkele van mijn favoriete voorbeelden vinden.

Grote gevaar van deze cursus is dat je op een bijna obsessieve manier overal patronen begint te zien. En dan betrap je jezelf erop dat je al eens een fascinerend riooldeksel staat te fotograferen…

Een uitdaging, dat dacht ik te vinden in deze cursus. Eens wat eenvoudiger moeten werken, want ik vertrek altijd vanuit illustraties. Maar als de afgelopen weken me al iets geleerd hebben is het wel dat dat illustratieve gewoon eigen aan mezelf is.

Grote voordeel is dat ik mijn schetsboek tegenwoordig vol aan het krabbelen ben met ideetjes die ik nog wil uitwerken en ik afgelopen week een tekening bewerkt heb die ik al enkele jaren (!!!) liggen had: een herfsttafereel (ja, ‘k weet het, ‘t is lente) waarin een meisje in waterplassen springt die eigenlijk verf zijn. Ik vond altijd dat er iets ontbrak hierbij en door de surface pattern design lessen kwam ik op het idee om boomblaadjes toe te voegen. Het resultaat zie je bovenaan deze post.

En toen dacht ik: waarom giet ik die boomblaadjes niet in een apart patroon? Het resultaat vond ik niet zo schitterend, maar ik had me er tenminste mee bezig gehouden.

Autumn leaves pattern Lemon Lizzie

Volgende gedachte was om het meisje en de bladeren samen te herhalen in een patroon, maar dat leek me te kaal. Dus begon ik al snel wat extra herfstfiguurtjes te schetsen. Na eindeloos schuiven en verschillende kleuren testen kwam deze versie als de winnaar eruit.

Autumn fun pattern Lemon Lizzie

En: ik heb meteen wat extra figuurtjes waarmee ik misschien ooit nog iets kan aanvangen, hoezee!

Squirrel Lemon LizzieFox Lemon Lizzie

Oef… Nu nog al die andere ideeën uitwerken…

Nieuwsgierig naar die online cursus die ik volg? De link naar module 1 van The Art and Business of Surface Pattern Design: https://makeitindesign.com/module/designing-your-way-oct-2014-start