Het verschil tussen Madrid en Barcelona, dat vroegen velen me toen we terug waren van ons nazomerreisje in november. Tja, appels en peren, hé. Minder toeristisch? Zou kunnen, maar wij waren er net in een relatief toeristenluwe periode. Als er iéts is dat ik als raad zou geven: als kunst en cultuur je ding niet zijn, laat je Madrid misschien best links liggen. Toch wel? Dan kan ik hieronder alvast al acht redenen opnoemen waarom Madrid de moeite is.

Musea bezoeken in Madrid is behoorlijk simpel: je vind de 3 grootste musea langs dezelfde weg, de Paseo del Prado.

Beginnen doen we met de grootste klepper: het Prado. Velen vergelijken dit museum met het Louvre, maar het grote pluspunt is dat je het Prado wél in een halve dag volledig kan bezoeken. Als koninklijke portretten en klassieke kunst je dada zijn: doén!
Prado

Reina Sofia ofte het museum van moderne kunst is zeker ook gigantisch te noemen. Ik kreeg het best lastig na 3 verdiepingen slenteren, maar de collectie is behoorlijk divers. Publiekstrekkers zijn uiteraard inheemse kunstenaars Picasso (aan de meute mensen zie je meteen waar de Guernica zich bevindt) en Dali.
Reina-2BSofia

Museo Thyssen-Bornemisza is het charmante kleine broertje van de 3. Van de 13de eeuw tot begin 20ste eeuw kuier je door de kunstgeschiedenis. Wil je maar een deel selecteren? Geen probleem, alles staat hier netjes chronologisch. Mijn favorieten bevonden zich bij de recentste werken: Hopper en Schiele om er maar enkele te noemen.
Museo-2BThyssen-Bornemisza

Als je toch even een pauze van al die kunst wil nemen, kan je terecht in het Parque del Buen Retiro, een enorme oase van groen waar er naar hartelust gepicknickt, gejogd en gekuierd wordt. Een roeibootje huren aan El Estanque was een leuk tussendoortje en hey, je kan toch nog wat gratis kunst kijken in het op zich al wondermooie Palacio de Cristal, waar je steevast installaties van een moderne kunstenaar vindt.
Parque-2Bdel-2BBuen-2BRetiroEl-2BEstanque-2Bdel-2BRetiroPalacio-2Bde-2BCristal

CaixaForum herken je meteen aan de verticale tuin voor de ingang. In dit cultureel centrum vind je kleine tijdelijke tentoonstellingen aan een budgetvriendelijk prijsje. Toen wij er waren, was er net een tentoonstelling van de Finse ontwerper Alvar Aalto. Een minimuseumervaring voor wie het wat kalmer aan wil dus.
CaixaForum

Wat mij verbaasde waren de talloze mogelijkheden om gratis en voor niks musea en tentoonstellingen te bezoeken.

Museo ABC is een klein, maar fijn museum rond Spaanse illustratie (yes!) met naast een kleine permanente collectie ook wisselende tijdelijke tentoonstellingen. Het was vreemd genoeg even zoeken, want het gebouw is op zijn minst opvallend te noemen. Wij zagen er een verzameling Spaanse illustraties uit de jaren 70.
Museo-2BABC

De Madrilenen hebben best kaas gegeten van herbestemming van oude gebouwen: Conde Duque, vroeger de centrale barakken van de koninklijke wacht, is tegenwoordig een cultureel centrum waar je al eens een concertje, filmpje of theatervoorstelling kan meepikken, maar ook – gratis – exposities bezoeken. Wij kwamen en zagen: twee straffe fototentoonstellingen, één tentoonstelling over het lokale biertje Mahou in de catacomben (wij leerden pas later dat de uitspraak ‘mau’ bleek te zijn) en een museum met een tijdelijke tentoonstelling én een permanente collectie rond kunst over Madrid. Kan tellen, dat dacht ik ook.
Museum-2BConde-2BDuque

‘Cultural Factory’ Matadero ligt een heel eind buiten het centrum van Madrid, maar is zeker een omwegje waard. Dit gigantische complex, een voormalige slachthuis, huisvest naast een cinema en theaterzaal ook enkele gratis te bezoeken ruimtes. Wij zagen leuke co-working spaces en workshopruimtes, een video-installatie en de creaties van jonge interieurontwerpers. In de lente en zomer zijn hier ook tal van openluchtactivteiten op de enorme binnenplaats.
Cultural-2BFactory-2BMatadero