DSCN0838Draag plat schoeisel. Hoe dicht de metrohalte ook lijkt te liggen, veel wandelen valt niet te vermijden in New York. De locals zag je met sneakers, brogues, teenslippers, als het maar dicht bij de grond was. Hakken werden alleen bovengehaald de laatste metrohalte voor het werk of om uit te gaan ’s nachts.
Qua kledingstijl vond ik het opvallend hoe relaxed en nonchalant New Yorkers eruit zagen. Geen geforceerde styling: zelfs bij de gekste outfits had je de indruk dat de persoon in kwestie gewoon ook in die kledij thuis zou stofzuigen.

DSCN0066De straat oversteken als een local heb je snel onder de knie: haast alles in Manhattan is eenrichtingsverkeer, dus als je geen wagen ziet afkomen uit de beginrichting van de pijl: gààn!

Een gedetailleerde metrokaart op zak hebben is geen overbodige luxe, want dit was nu toch wel het ingewikkeldste metrosysteem dat ik ooit ‘gebezigd’ heb. Of doe zoals de locals en download de webapplicatie, want – heus – New Yorkers sukkelen ook zodra ze uit hun vertrouwde buurten zijn. Op eenzelfde gekleurde lijn heb je vaak 3 metrolijnen, waarvan de ene slechts het middelste deel aandoet, een andere alle metrostops en nog één alleen de belangrijkste. Jawel. http://www.mta.info/nyct/maps/submap.htm

DSCN0549Stap je uit een metrostation, dan vormt er zich vaak nòg een probleem. Je zit op de kruising van die 5th Avenue en 13th Street bijvoorbeeld, oké, maar wààr ligt 3d Avenue dan ten opzichte van die kruising? In het begin van onze reis wandelden we vaak nog op goed geluk een richting uit, 50% kans, weet je wel (plàtte schoenen, zeg ik u!). Het kompaskettinkje dat ik halverwege mijn reis gevonden heb, bleek echter geen overbodige luxe. Of vraag het gewoon aan een local, want hulpvaardig zijn die New Yorkers wel.

Praten als een jonge New Yorker is simpel: gebruik minstens 4 keer in dezelfde zin ‘like’. Voorbeeld: ‘And then I was like “Oh my god!”, and then she was like “Yeah, really”, but I’m like, not digging it and then she was looking at me, like, you know?”

DSCN0511Mijn favoriete bezigheid in New York was eigenlijk gewoon mensen bekijken. Kies een goed plaatsje en geniet gewoon van de bijzonder kleurrijke mix van mensen die passeren en hun conversaties. De vele bankjes voor cafeetjes en winkels zijn hier ideaal voor, maar parkbankjes en metrostellen minstens even goed natuurlijk.