Alvast sorry aan iedereen die onlangs naar Londen geweest is, maar jullie zijn te vroeg geweest. Er zijn nu een paar héél interessante tentoonstellingen in de Britse hoofdstad die mijn vingers doen kriebelen om meteen een weekendje te boeken (eerst nog efkes de Lotto of gelijk wat winnen wel…).

Reden nummer één:
Pop Life, Art in a Material World – Tate Modern, 1 oktober 2009 – 17 januari 2010
Met Andy Warhols quote als leuze: “Good business is the best art” presenteert het Tate Modern een overzicht van artiesten die sinds de jaren ’80 commercialiteit en de massamedia niet schuwden om hun eigen ‘labels’ te creëren. Denk peetvader Andy Warhol, maar ook Keith Haring, Damien Hirst, Jeff Koons en (mijn persoonlijke favoriet) Takashi Murakami.

http://www.tate.org.uk/modern/exhibitions/poplife

Reden nummer twee:
Foale and Tuffin, Made in England – Fashion and Textile Museum, 23 oktober 2009 – 24 februari 2010
Mocht het nog niet duidelijk zijn uit mijn fashionposts: ik heb een ongelooflijk zwak voor mode uit de sixties. In het Fashion en Textile Museum is een retrospectieve te bezoeken over Foale en Tuffin, twee modeontwerpsters die hun stempel drukten op de culturele revolutie van het Londen van de jaren ’60. De kleurrijke minijurkjes en trendsettende broekpakken van hun label, Foale and Tuffin, waren hebbedingen voor de cool chicks van Londen en hadden een onbetwistbare invloed op de Londense scene.

http://www.ftmlondon.org/exhibitions/future/detail/?ID=58

Reden nummer drie:
Twiggy: A Life in Photographs – National Portrait Gallery, 19 september 2009 – 21 maart 2010
Als je swinging sixties en mode samenvoegt kom je al snel op topmodel Twiggy uit. Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van dit mode-icoon brengt de Gallery een boek uit met Twiggy’s inzichten over de beroemde fotografen waarmee ze heeft mogen samenwerken, met natuurlijk heel wat fotomateriaal. Er loopt momenteel ook een gelijknamige tentoonstelling in de Gallery.

http://www.npg.org.uk/whatson/event-root/twiggy-a-life-in-photographs.php

Reden nummer vier:
Beatles to Bowie, the 60s exposed – National Portrait Gallery, 15 oktober 2009 – 24 januari 2010
Nog in de National Portrait Gallery kan je meer dan 150 foto’s en heel wat memorabilia bekijken die zich concentreren op de popsterren die mee het gezicht van het ‘Swinging London’ van de sixties hielpen bepalen. Van pop en rock tot psychedelica, The Beatles versus The Rolling Stones, van David Bailey tot Robert Whitaker, elk hoekje van de jaren ’60 wordt fotografisch uitgespit. De sixties zijn blijkbaar hotter than hot in Londen dezer dagen…

http://www.npg.org.uk:8080/beatles/exhib.htm