Toen Gertjan en Sarah me benaderden voor het ontwerpen van het logo en de drankkaart van hun cultuurcafé De Barriere, was ik aanvankelijk wat weigerachtig. Ik beschouw mezelf niet als een grafisch ontwerpster, dus logo’s en layout – euhm – out of my comfortzone. Maar ze vroegen het zo lief dat ik niet kon weigeren.

Voor het logo tekende ik volgende eisen op: het moest strak en helder zijn, maar toch de ziel van hun gezellig cafeetje tonen. Een retrotintje mocht, maar liefst met elementen van wat ze voor hun café in gedachten hadden: een warme plek vol goede biertjes en een hart voor cultuur met muziek, optredens, theater…

Uit de bovenstaande schetsen was de derde duidelijk favoriet, dus ging ik daarmee verder aan de slag. De gezichtjes rechtsonder (mijn karikatuurversie van Sarah en Gertjan) werden uiteindelijk ook nog gebruikt voor wat andere zaken (onder andere de drankkaart die straks aan bod komt).

Et voilà, ik heb geprobeerd alles ‘supersjtrak’ te houden, de kleuren te beperken en door bepaalde elementjes (vlagje, kruis in cirkel, ‘established‘afkorting) toch een knipoog naar vroegere tijden te geven.

Dan de drankkaart: naast het grafisch goed zetten mocht ik die ook opfleuren met illustraties. Eentje op elke pagina graag, was de boodschap. Bij croques wou Sarah alvast al crocs afgebeeld zien, maar voor de rest kreeg ik carte blanche.
Ik krabbelde allerhande probeersels en ideetjes in mijn schetsboek aan de hand van de tekst die ze me bezorgden. De ene schets was al duidelijker dan de andere.

Zo tekende ik oorspronkelijk Paris Hilton bij wijze van ‘blondje’, maar de link naar haar was niet zo duidelijk en zelf vond ik haar ingekleurde versie niet oké, dus werd ze door een ander blondje vervangen. Gertjan was erg voor mijn schetsmatige stijl te vinden, maar ik vond dat ik in de drankkaart de lijn van het logo moest doortrekken en zette dus al mijn ontwerpjes hyperstrak in Adobe Illustrator. De titeltjes werden in vlagjes gegoten en een eenvoudig, uniform lettertype moest de leesbaarheid optimaal houden. In dit videootje zie je het resultaat.


Maar het is natuurlijk des te fijner om de drankkaart gewoon eens live te gaan bewonderen in Cultuurcafé De Barriere in Wevelgem! Op facebook vind je ze hier en op instagram hier: volgen en bezoeken, die handel! En doe Gertjan en Sarah de groeten van mij!