Afgelopen zondag ging ik op kunstdate met mezelf naar het MSK Gent. Ik wil al een tijdje meer persoonlijk werk creëren, maar heb geen idee WAT dat dan moet zijn. Dus huppakee, ik dan maar naar Gent om een resem ‘oude meesters’ te bestuderen. Als ik zou kunnen uitvissen wat mij precies tot een kunstwerk aantrekt, dan zou ik misschien de antwoorden kunnen vinden voor mijn eigen illustraties, toch?

Ik nam mijn schetsboekje mee, opende die tussen een Rik Wouters en een expressionistisch landschapsschilderij. Tekende vluchtig enkele contourlijnen, pende wat notities en… stak het boekje even snel weg als ik die had uitgehaald. Iets hield me tegen.

Notities maken voelde alsof ik de ervaring niet volledig liet binnenkomen. Ook voelde het verkeerd om de kunstwerken (ook al was het maar lichtjes) over te tekenen. Om nog maar te zwijgen over hoelang dit museumbezoek zou duren als ik zo door elke zaal zou gaan.

Dus nee, ik staakte het schetsen. Gedaan voor vandaag. Ik besloot om immens veel foto’s te nemen. Ik kon die nog altijd achteraf analiseren. En nu zit ik thuis naar al die foto’s te staren op zoek naar antwoorden…

Hieronder momenteel mijn 5 favoriete kunstwerken. Als je denkt dat ze iets gemeenschappelijk hebben, laat het me dan vooral weten!

Rik Wouters ‘Zittende vrouw bij het venster of portret van Nel Duerinckx, de vrouw van de kunstenaar’ (1915)
Felice Casorati ‘Jong meisje op een rood tapijt’ (1912), hieronder een detail ervan
Anonieme meester ‘Portret van Isabella van Oostenrijk’ (16de eeuw)
Gustave Van de Woestyne ‘Fuga’ (1925)
Jheronimus Bosch ‘De kruisdraging’ (c. 1510-1516), met hieronder mijn favoriete tronie eruit.