Maak eens ongevraagd een illustratie bij een artikel. Daarmee is alles begonnen. Om mijn portfolio uit te breiden op vlak van redactionele illustraties, vroeg ik aan vrienden om mij geïllustreerde artikelen door te sturen – maar dan ZONDER de illustratie – zodat ik er bij wijze van training zélf een tekening bij kon verzinnen. Een tip die ik onthouden had van de online illustratiecursus die ik vorig jaar volgde.

Isabel stuurde me dit korte artikeltje uit Eos over 2 nieuwe stoffen die mogelijk zouden helpen om het aftakelingsproces bij alzheimerpatiënten tegen te gaan. Als je het leest, krijg je kort en bondig een behoorlijk wetenschappelijke uitleg bij een van de oorzaken van alzheimer. Wel, als je het een paar keer leest, in mijn geval: geen gemakkelijke materie.
En dan, het zwaarste stuk: HOE zet je alzheimer om in een illustratie? Een visuele vertaling waar ik wel even over moest nadenken… Ook gaat het in het artikel over het vertragen van het proces, niet over genezen en wilde ik dit ook ergens in de tekening krijgen.
Ik koos uiteindelijk voor het beeld van een porseleinen frenologiehoofd, vooral vanwege de associatie met breekbare materie. Je ziet twee handen die de brokken van het hoofd proberen te lijmen, wat voor mij aanvoelde als dat je zelfs na het herstel toch de schade zou blijven zien.
Is het een illustratie die alzheimer suggereert? Ik was en ben het nog steeds niet absoluut zeker, maar soms moet je gewoon voor de beste optie gaan die je op dat moment ziet.

Geen gemakkelijke opdracht. Toen Isabel me de oorspronkelijke link doorstuurde, wisten we allebei meteen ook waarom: er stond eigenlijk een foto in plaats van een illustratie bij het oorspronkelijke artikel.
Van een uitdaging gesproken >.<