Ik speelde al een tijdje met het idee om terug een online cursus te volgen. In 2014 volgde ik al eens een module van een online cursus ‘surface pattern design’ (verslag daarvan hier en hier). Ik leerde er heel wat bij over specifiek grafische patronen ontwerpen, maar hield er ook van hoe het me volledig in creatieve opdrachten onderdompelde.

Eén van mijn voornemens voor 2018 was meer tekenen, maar als ik me zonder opdrachtgever aan de tekentafel zet, raak ik wel eens besluiteloos over wàt ik precies wil doen. Vandaar, een cursus: kwestie van focus en een ferme trap onder de kont om verder aan dat tekenen te werken.

Bon, het werd dus MATS B. MATS staat voor ‘Make Art That Sells’, een internationale samenwerking tussen art agency (wie nu heh? denkt: een soort management voor kunstenaars, tussenpersoon tussen artiesten en opdrachtgevers) Lilla Rogers Studio en educatief platform Do What You Love.
In MATS werk je aan je professionele portfolio terwijl je 5 verschillende markten voor creatievelingen leert kennen. Er is ook een A-gedeelte, maar ik koos voor de B omdat de vertegenwoordigde markten mij het meest aanspraken: papierwaren, babykledij, scrapbooking, redactioneel werk en feestartikelen.


Ik was eigenlijk al jaren de site van MATS aan het volgen, maar twijfelde eerlijk gezegd lang om mij in te schrijven voor een cursus door het kostenplaatje erbij (jawel, niet goedkoop).
Handig tegenwoordig: je kan de cursus op je eigen tempo volgen. Vroeger liep de cursus voor 5 weken mét aan het eind van de week telkens een deadline, zelfs met mijn parttime dagjob leek dat me een behoorlijke uitdaging. Keerzijde is wel dat er een paar elementen hierdoor wegvallen: live evaluaties, die vroeger onderdeel van de cursus waren, vallen nu weg en in de besloten facebookgroep is iedereen met heel andere opdrachten bezig in plaats van dat je netjes samen alles doorloopt. De steun en gelijkgestemdheid van de facebookgroep vond ik bij de surface pattern design cursus net een grote sterkte, terwijl ik nu de facebookgroep van MATS even tracht te negeren om niet beïnvloed te geraken in het creatieproces. Maar je kan natuurlijk wanneer je maar wenst bij de collega-studenten terecht en op het platform voorzien ze ook de live reviews die in de afgelopen jaren werden gegeven.

Enfin, inschrijving rond en ik kan me nu op de cursus gooien! Verslag van mijn ervaringen lezen jullie hier (niet telkens zo uitgebreid als deze, beloofd!).
In de inleiding passeerden alvast al enkele inspirerende insteken en ook al een interessante denkoefening rond auteursrechten: een fijne start, heet dat.

Bon, de eerste markt: stationery ofte de papiermarkt, waar postkaarten nog steeds een groot onderdeel van uitmaken en dan vooral kerstkaarten.
Per markt krijg je een concrete opdracht, maar begin je met een ‘mini assignment’: een oefening waarin je rond een bepaald onderwerp (in dit geval kerstkoekjes) moet schetsen en ook aangemoedigd wordt om verschillende materialen te gebruiken in dit proces. Ook werd afgeraden om al aan een eindresultaat te denken. Complete vrijheid dus, ik merkte dat ik in dit stadium superenthousiast was. Research beperken tot één uur (maximum één uur op pinterest is dat in mijn woordenboek), ook wat breder durven denken dan puur koekjes en tekenen maar.

Voor de uiteindelijke opdracht moest je een kerstkaartje ontwerpen met… jawel, kerstkoekjes. Ik besloot om voor aquarelverf te gaan om het ontwerp uit te werken (hoewel je werd afgeraden om materiaal te gebruiken dat je niet gewend was, en geloof me, verf stelt me over het algemeen niet gerust, maar voor mijn idee leek het de beste keuze.).

Ik werkte in verschillende lagen en bracht alles samen in Photoshop, maar het beeld van de koekjespot leek me op één of andere manier te karig. Daarop voegde ik het randje met versierinkjes toe. En nu ben ik niet zeker of deze toevoeging toch te veel is of niet. Nu, ik heb het wel vaker dat ik mijn enthousiasme wat begin te verliezen als ik even wat te veel op een ontwerp gekeken heb. Nu zie ik bijvoorbeeld ook kleine foutjes: misschien moet die pot nog wat meer naar rechts, het patroontje errond klopt niet overal… Echt af is iets vaak nooit in mijn hoofd. Maar het idee is er nu wel, en ik wil er even af blijven. Ik kan nog steeds later erop verder werken.

Bleek uiteindelijk dat de allerlaatste editie van de cursus, die nog in beperkte tijd met deadlines werd gegeven, exact dezelfde opdracht had. Eerlijk? Toch een tikkeltje teleurgesteld dat er geen nieuwe opdracht was ontwikkeld voor het programma op eigen tempo. Voordeel is wel dat je zo toch nog reviews kan bekijken over die specifieke opdracht, waardoor je toch een idee krijgt waar je een beetje op moet letten bij het maken van een ontwerp. De resultaten van vroegere ‘MATS-studenten’ waren trouwens enòrm uiteenlopend: ik had mijn idee blijkbaar nogal braaf dicht bij het letterlijke gehouden. In de reviews viel me ook op dat velen hun werk presenteerden met eventueel bijpassende patronen, achtergronden en eigen logo’s. Dus besloot ik om zelf ook eens iets uit te proberen. Mochten jullie je afvragen hoe ik onderstaande gefixt heb: tik ‘free envelop mockup’ eens in op een zoekmachine en een nieuwe wereld zal voor jullie opengaan!

Als eigenverklaarde papierenthousiast had ik al een licht vermoeden, maar uiteindelijk gemakkelijke conclusie: de papiermarkt zie ik wel zitten! Benieuwd wat de rest zal geven!